HTTP Error 400 Bad Request na Firefoxie

Po opublikowaniu dzisiejszego posta kolega Paweł zgłosił mi, że mój blog nie działa – ładowanie strony kończyło się wyjątkiem: “HTTP Error 400. The request is badly formed”. Zdziwiłem się, ponieważ u mnie działał bez zarzutu (“Works on my machine” :)). Bloga sprawdziłem na trzech różnych komputerach i wszędzie było dobrze.

U Pawła problem występował tylko na Firefoxie, przy czym po przełączeniu w tryb private blog się załadował. Znaczyło to, że problemem musiały być jakieś pliki cookies. Trochę poczytałem, poklikałem i zauważyłem, że problem występuje po wejściu na bloga z kanału RSS :(

Problemem był cookie _utmz (z mojej domeny; jego usunięcie rozwiązało problem z ładowaniem strony). Jest to cookie tworzony przez Google Analytics i zawiera informacje o tym, skąd użytkownik wszedł na daną stronę.  W moim przypadku wartość tego cookie zawierała źle sformatowane znaki pochodzące od zawierającej polskie znaki nazwy mojego bloga. Do obsługi kanału RSS korzystam z Feedburnera. Poprawiłem w nim nazwę bloga i wygląda na to, że wszystko zaczęło działać prawidłowo.

Błąd “ciekawy” i ciężki w znalezieniu, ale chyba udało się go poprawić :)

Jeżeli komuś przydarzy się podobna sytuacja związana z moim blogiem to będę wdzięczny za info :)

PS. Paweł jeszcze raz dzięki!

Promuj

2 Responses

  1. Damian 9 stycznia 2011 / 22:13

    Miałem ten sam problem około miesiąc temu, kiedy to pierwszy raz wszedłem na Twój blog. W pierwszej chwili pomyślałem, że zostałem “za coś” zablokowany. Po jakimś czasie doszedłem, że wystarczy wykasować ciastka. Teraz już wiadomo…

    pozdrawiam
    Damian

  2. Pingback: dotnetomaniak.pl

Comments are closed.